������������������������ ����������������

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 17/03/2020 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Συνάδελφοι,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συνεδρίασε χθες 16/03/2020 προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με τον κορωνοϊό αναφορικά με τα φαρμακεία του Νομού μας και να λάβει μέτρα προστασίας.
Επίσης, συνεδρίασε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙ.ΛΟ.Φ.ΜΑ. όπου ελήφθησαν μέτρα προστασίας για τους υπαλλήλους του ΔΙ.ΛΟ.Φ.ΜΑ και για την ομαλή λειτουργία των γραφείων μας.
Σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων για τα φαρμακεία του Νομού μας, επαναεπικαιροποιήσαμε τα θέματα τα οποία σας είχαμε τονίσει στην απόφασή μας στο mail  που σας εστάλλει στις 12/03/2020 και το οποίο τόνιζε τα ακόλουθα:
Τακτικός καθαρισμός επιφανειών με ειδικά αντισηπτικά, συχνός αερισμός του χώρου, τήρηση απόστασης ενός μέτρου από άτομο με αναπνευστικά συμπτώματα, συχνό πλύσιμο των χεριών, παραπομπή στο κατάλληλο γιατρό ή στην κατάλληλη μονάδα υγείας στις περιπτώσεις πυρετού, βήχα, δυσκολίας στην αναπνοή και γενικότερα επιπλοκών.
Επιπλέον αναλύθηκαν και τα ζητήματα προστασίας που έθιξε και ο Π.Φ.Σ. όπως :
1 Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών )
2 Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης
3 Συχνότατος αερισμός όλου του εσωτερικού χώρου .
4 Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου με την είσοδο μόνο ενός ατόμου για κάθε ασθενή και είσοδος το πολύ 2 -3 πολιτών ταυτόχρονα, διατηρώντας πάντα απόσταση δύο τουλάχιστον βημάτων μεταξύ τους
5 Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι )
6 Περιορισμός επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών.
Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που αφορούσε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού από την ειδική θυρίδα ασφαλείας λόγω της επιπλέον προστασίας από τον κορωνοϊό. Τονίστηκε από όλους ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής λόγω της έλλειψης νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα αυτό. Συζητήθηκε εκτενώς η θέση του Προεδρείου του Π.Φ.Σ. καθώς επίσης και η θέση του Νομικού Συμβούλου του Π.Φ.Σ., οι οποίες τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατή αυτή η επιλογή προστασίας λόγω της έλλειψης νομοθετικής ρύθμισης από μέρους της πολιτείας. Αποφασίστηκε να αναμένουμε την νομοθετική ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν δυνατή να ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη 17/03/2020. Η συγκεκριμένη η νομοθετική ρύθμιση σας κοινοποιήθηκε πριν λίγο. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν από την ειδική θυρίδα ασφαλείας το κοινό στην περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης εντός του φαρμακείου.
Στο επόμενο διάστημα ο Σύλλογός μας σκοπεύει να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες θα σας ανακοινώσουμε.
Σε ότι αφορά το ΔΙ.ΛΟ.Φ.ΜΑ.  Αποφασίστηκε η εξυπηρέτηση του κοινού στα γραφεία μας να γίνεται από αύριο 18/03/2020 με ηλεκτρονική επικοινωνία(mail), με φαξ καθώς και τηλεφωνικά. Επιπλέον, τονίστηκε η δυνατότητα επιλογής ραντεβού για την κάλυψη ειδικών αναγκών. Επίσης, αποφασίστηκε να τηρηθεί η υποχρεωτική υποβολή λογαριασμών ΕΟΠΥΥ και αναλωσίμων με αλφαβητική σειρά στις πρώτες πέντε εργάσιμες ημέρες υποβολής των συνταγών(λεπτομέρειες σε επόμενη ενημέρωση).