Τα νέα μας

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

 

Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία της Μαγνησίας αλλά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού

1 Δεκεμβρίου 2018, 13:47

 

Ενημερωτική καμπάνια για τη σημασία του εμβολιασμού πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας. Μπροστά από την πλατεία Αγ.Νικολάου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος διένειμε στους πολίτες ενημερωτικό υλικό για τα οφέλη του εμβολιασμού και οι φαρμακοποιοί παρείχαν πληροφορίες.
«Βγαίνουμε από τα φαρμακεία και τον πάγκο εργασία μας για να δώσουμε το στίγμα μας μέσα στην πόλη. Είμαστε κομμάτι της πόλης και κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού σε μια περίοδο με αμφισβητούμενες απόψεις. Εμείς στεκόμαστε πάντα υπέρ της άποψης ότι, παρά τα όποια επιχειρήματα της πλευράς του μη εμβολιασμού, παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας στις παθήσεις που είναι επιβεβλημένος να γίνει προκειμένου να αποφευχθούν μια σειρά από ασθένειες»  δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης.

 

«Στόχος μας είναι να εμβολιάζονται οι συνάνθρωποί μας γιατί έτσι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία. Δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη για τον εαυτό μας αλλά για την κοινωνία».
Δήλωσε επίσης πως τη χειμερινή περίοδο πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 60 ετών και τα παιδιά έως 10-12 ετών. Πρέπει να εμβολιαστούν επίσης οι χρόνια πάσχοντες. Πρόσθεσε ακόμη πως, εκτός από τον εμβολιασμό, πρέπει να προσέξουμε την καθαριότητα στα χέρια μας, το φτέρνισμα και την αναπνοή μας.
«Εκτός από τον ιό της γρίπης, ο εμβολιασμός γίνεται και για άλλες ασθένειες όπως για τον ιό του καρκίνου του τραχήλου, την πολυμυελίτιδα, την ηπατίδα Β, το βροχικό άσθμα, την ιλαρά ή τον τέτανο».

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού
Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Ματσιόλης δήλωσε πως δεν έχει μεγαλώσει ακόμη το ποσοστό, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ασθενών που εμβολιάζονται κάθε χρόνο.
«Είμαστε σε πολύ χαμηλά νούμερα ακόμη. Στον Βόλο επικρατεί η ίδια εικόνα με την Ελλάδα γενικότερα, όπου δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ο εμβολιασμός».
Πρόσθεσε πως η διάθεση υπάρχει αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια για να φτάσουμε σε ικανοποιητικά νούμερα.
«Υπάρχει ακόμα καχυποψία και αδιαφορία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν οι δομές που μπορούν οι πολίτες να «γράψουν» το εμβόλιο για να το προμηθευτούν δωρεάν. «Είναι μία απόφαση για τους πολίτες και προέρχεται ύστερα από καλή εμπέδωση της ωφελιμότητας του εμβολίου που την παρέχουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Οι συμπολίτες μας μάς λένε ότι έχουν κάνει το εμβόλιο και εννοούν το εμβόλιο της γρίπης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό».

Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί μπορούν να παρέμβουν ως λειτουργοί υγείας. «Οι κυβερνήσεις θέλουν να μας κατατάξουν σε αυτούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων αλλά είμαστε δωρεάν σύμβουλοι υγείας όλο το 24ωρο».