|
 
 Τα νέα μας
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018*ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Φ.Σ. ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣΤετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

112000 αντιγριπικά εμβόλια στην Κρήτη το 2017 με το 90% των εμβολιασμών να λαμβάνουν χώρα στα φαρμακεία του νησιού!


Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης
ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Προς : Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη, αν.γ.γ. υπουργείου κ. Βαρδαρό.
Αγαπητοί κύριοι, 
ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην ενημερωτική εκδήλωση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως είναι ήδη γνωστό, με πρόσφατο νόμο του υπουργείου σας τα φαρμακεία δύνανται να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής και πρόληψης της υγείας, ως ενεργό μέλος του δικτύου της Π.Φ.Υ., κάτι το οποίο και εσείς έχετε υπερασπιστεί σε κατά καιρούς δηλώσεις σας. Ωστόσο, η γενική αυτή διατύπωση αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα, όπως το επίκαιρο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, σας παρουσιάζουμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την Κρήτη : 
Στα 543 φαρμακεία της Κρήτης (60 στο Λασίθι, 67 στο Ρέθυμνο, 130 στα Χανιά,286 στο Ηράκλειο) έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα και για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, μέσω των φαρμακαποθηκών της Κρήτης (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) συνολικά 111.893 αντιγριπικά εμβόλια (τριδύναμα και τετραδύναμα αθροιστικά). Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμακαποθηκών, ωστόσο στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ποσότητες εμβολίων που πιθανόν προμηθεύτηκαν ορισμένα φαρμακεία απευθείας από τις εταιρείες (επομένως μιλάμε για μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων). Οι εμβολιασμοί του πληθυσμού για την εποχική γρίπη, κατά 90% τουλάχιστον, έχουν πραγματοποιηθεί από τους φαρμακοποιούς της Κρήτης εντός των φαρμακείων.
Αν λάβουμε υπόψιν τον πληθυσμό της Κρήτης σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μπορούμε να πούμε πως οι φαρμακοποιοί της Κρήτης έχουν εμβολιάσει κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο παραπάνω από το ένα έκτο του πληθυσμού του τόπου!
Όπως έχει επισημανθεί και από τον ΠΦΣ, εδώ και χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται στα φαρμακεία, με τα εξής πλεονεκτήματα :
· Αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού · Ικανοποιημένοι ασθενείς για την ταχύτητα και αμεσότητα της εξυπηρέτησης. · Αποσυμφόρηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. · Μείωση κόστους για τον ΕΟΠΥΥ (μη πρόκληση χρεωμένης επίσκεψης).
Το πραγματικό όφελος για το σύστημα υγείας, αν και θα μπορούσε να είναι μετρήσιμο με περαιτέρω έρευνα, είναι ανεκτίμητης αξίας όσον αφορά το ουσιαστικό ζητούμενο : το δείκτη υγείας του πληθυσμού. Την εποχή που η έξαρση της εποχικής γρίπης είναι στο απόγειό της και την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει τα πρώτα δεδομένα ενώ παράλληλα τρέχει καμπάνιες υποστήριξης του εμβολιασμού, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Δεν μιλάμε πια για θεωρίες και πιθανότητες. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας, ζωντανή και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, οι παρωπίδες ανήκουν στο παρελθόν και η διεθνής πραγματικότητα δείχνει το δρόμο. Οι φαρμακοποιοί ζητάμε πια μετ’ επιτάσεως τη θεσμική αναγνώριση της ενεργού συμμετοχής μας στον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης.
Δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα, ουδεμία άλλη συζήτηση, παρά μόνο η εξής απλή σκέψη : Τι θα συνέβαινε αν δεν εμβολιάζαμε τους 112.000 συμπολίτες μας στην Κρήτη, εμείς, στα φαρμακεία μας. Και από την άλλη, πόσο ακόμα καλύτερα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης μπορούμε να επιτύχουμε, σε πανελλαδικό επίπεδο, από τη στιγμή που θα μας αναγνωρίσετε επίσημα τη δυνατότητα αυτή.
Για τους ΦΣ Κρήτης,
Τσικανδηλάκης Ιωάννης, πρόεδρος Φ.Σ.Ηρακλείου Καλδής Κωνσταντίνος, πρόεδρος Φ.Σ.Λασιθίου Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Φ.Σ.Ρεθύμνου Κατσαράκης Εμμανουήλ, πρόεδρος Φ.Σ.Χανίων

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by