|
 
 Τα νέα μας
Αγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία για την περικοπή συνταγών από ΕΟΠΥΥΑγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία για την περικοπή συνταγών από ΕΟΠΥΥ

 

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

22 Ιουνίου 2017, 13:14Έντυπη Έκδοση

 

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία, επειδή ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν τους έχει πληρώσει εδώ και έξι μήνες για τα αναλώσιμα που χορηγούν στους ασθενείς, αλλά τους κόβει και συνταγές που έχουν εκτελέσει, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία για τους ίδιους να είναι πολλαπλή.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί πανελλαδικά σκέπτονται έντονα το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε διακοπή της σύμβασης που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Από χθες το πρωί οι φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι, αφού ενημερώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ πως συνταγές με αναλώσιμα τις οποίες εκτέλεσαν και για τις οποίες περίμεναν να πληρωθούν, δεν θα μετρήσουν. Οι ίδιοι αναφέρουν πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν για λάθη του ΕΟΠΥΥ και των γιατρών και ότι αυτοί εκτέλεσαν απλώς τις συνταγές που τους έφερναν οι ασθενείς τους.

 

Μάλιστα η οργή τους είναι ακόμη πιο μεγάλη από το γεγονός πως οι ίδιοι στις αρχές του έτους έβαλαν πλάτη και δέχτηκαν να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης των αναλώσιμων στους ασθενείς, δηλαδή να τα προμηθεύονται οι ασθενείς απευθείας από τα φαρμακεία και τα χρήματα να τα λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, ενώ μέχρι και το τέλος του 2016 ίσχυε να πληρώνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία για τα αναλώσιμα και μετά να τα εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Οι ασθενείς γλίτωσαν από την ταλαιπωρία, ωστόσο μπήκαν σε περιπέτειες οι φαρμακοποιοί.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης

«οι φαρμακοποιοί από τον Ιανουάριο στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς στο θέμα των αναλώσιμων υλικών. Όμως δεν έχουν δει ανταπόκριση. Πρώτον, είναι απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για όσες συνταγές εκτέλεσαν από τον Ιανουάριο. Δεύτερον, ο ΕΟΠΥΥ αιφνιδιαστικά κόβει συνταγές με αναλώσιμα οι οποίες έχουν ήδη εκτελεστεί και για τις οποίες οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη πληρώσει για την αγορά τους αλλά και τον ΦΠΑ. Με αυτές τις καταστάσεις επικρατεί μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον κλάδο των φαρμακοποιών».

 

Όπως σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασθενών, με πρώτους βέβαια τους διαβητικούς, που έχουν κάθε μήνα μεγάλη ανάγκη για την προμήθεια των αναλώσιμων υλικών.

 

Έντονη είναι η αντίδραση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που απέστειλε επιστολή στον ΕΟΠΥΥ αναφέροντας πως

«με έκπληξη ενημερωθήκαμε από προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων ότι λαμβάνουν ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για περικοπές συνταγών που αφορούν στον Ιανουάριο 2017 λόγω λαθών που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο.

Όμως αυτό είναι απαράδεκτο, δεδομένου ότι στις συζητήσεις μας συμφωνήσαμε να μην γίνει καμιά περικοπή για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της συμβάσεως, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε την περίοδο εκείνη το e-dapy προμηθευτών.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε την άμεση συνέχιση της διαδικασίας πληρωμής, χωρίς την περικοπή οποιαδήποτε συνταγής αναλωσίμων που αφορά σε πρώτη φάση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

 

Σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ότι ο Π.Φ.Σ. θα προβεί άμεσα στην καταγγελία της από 02.01.2017 μεταξύ μας συμβάσεως σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. iii αυτής λόγω παραβάσεως εκ μέρους σας των όρων της

».

 

 

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by