|
 
 Δραστηριότητα Συλλόγου - Επιστημονικά θέματα
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016     

Φαρμακείο για τους πολίτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Του Κώστα Ματσιόλη, Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας
Δημοσιεύθηκε 24/12/2016


Ο κλάδος μας βρίσκεται , στο μέσον της περιόδου των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην χώρα μας και που έχουν σχέση με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων . Το χθες του Ελληνικού Φαρμακείου φαντάζει πλέον ένα μακρινό όνειρο.
Σήμερα διανύουμε σαν φαρμακοποιοί, μια περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είμαστε ,επιστήμονες όταν μας χρειάζονται, αλλά έμποροι όταν δεν μας χρειάζονται, Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό όταν το ψάχνουμε στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, χαράματα το πρωί, και από την άλλη είναι εμπόρευμα όταν θέλουν να περάσουν μέτρα μνημονικά .
Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια άλωσαν τις διατάξεις λειτουργίας των φαρμακείων , μετατρέποντάστες στα πρότυπα των καταστημάτων που πουλούν οτιδήποτε άλλα, εκτός από είδος πρώτης ανάγκης. {Αφαίρεσαν χωρίς πολύ κόπο ακόμη και το δικαίωμα τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα δηλ οι τοπικοί Φ.Σ. να έχουν γνώμη για τα καινούργια νεοϊδρυθέντα φαρμακεία και ενημερώνονται για αυτό σαν απλοί αποδέκτες ., λες και δεν τους αφορά άμεσα } .Ωράριο, αδειοδοτηση νέων φαρμακείων πειθαρχικά συμβούλια , ΜΗΣΥΦΑ , πήγαν περίπατο. Θα ήθελα πραγματικά να το τονίσω όσο γίνεται περισσότερο, το γεγονός ότι αφαίρεσαν χωρίς καθόλου μεγάλο κόπο την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, για να εξαφανίσουν τελείως την δύναμη των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων .

Οι φαρμακοποιοί βαδίζουμε πλέον σε ένα ακόμη πιο δύσβατο μνημονικό μονοπάτι-ναρκοπέδιο… Στόχος: να μην υπάρχει το μικρομεσαίο φαρμακείο στο τέλος της διαδρομής! Γενικότερα: να μην υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ! Να συγκεντρωθεί και το τελευταίο ψήγμα πλούτου στα χέρια των ήδη πολύ πλούσιων και ισχυρών.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το 2020 στην Ελλάδα θα υπάρχουν 5 λιανεμπορικές αλυσίδες. Οι πολίτες αυτού του τόπου θα κατανοήσουν σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των νέων συνθηκών .
Όμως παράλληλα και εμείς οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσαμε τα νέα δεδομένα . Ποιο συγκεκριμένα ο φαρμακοποιός μπαίνει ενεργά στο ρόλο του συμβούλου υγείας, καθοδηγώντας με σαφήνεια και πληρότητα τους ασθενείς. Έτσι θα δρα παράλληλα με τον γιατρό, εδραιώνοντας ταυτόχρονα το ρόλο του στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο ασθενής-πελάτης λαμβάνει ακριβώς τη θεραπεία που χρειάζεται, εξασφαλίζοντας μια υγιή καθημερινότητα, ενώ ο φαρμακοποιός αποκτά αναντικατάστατο ρόλο στη ζωή του. Πρέπει κάθε νέος επισκέπτης του φαρμακείου να μπορεί να διακρίνει το πηγαίο ενδιαφέρον του φαρμακοποιού. Με την συνεχή επιμόρφωση του θα αρχίζει να αναπτύσσεται μία σχέση μεταξύ του πελάτη και του φαρμακείου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιστότητα, κάτι που είναι ο τελικός στόχος.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο μας είναι μπροστά μας .

Θα το κερδίσουμε;

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by