|
 
 %CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85%20-%20%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής

Ο νέος ρόλος του φαρμακοποιού τονίστηκε χθες σε εκδήλωση

 Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα η αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και των φυτικών φαρμάκων, με κίνδυνο παρενεργειών σε άλλες παθήσεις που τυχόν έχουν οι χρήστες, τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης φαρμακοποιών, που διοργανώθηκε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία.

 

 

Στην εκδήλωση μίλησε η καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Σκαλτσά, που αναφέρθηκε στο ζήτημα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, λέγοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη άγνοια του κόσμου για τα συμπληρώματα διατροφής και φυτικά φάρμακα, για το πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, που λαμβάνει κάποιος κατόπιν συνταγογράφησης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις, που ακυρώνουν και τη δράση των άλλων φαρμάκων, λόγω της ταυτόχρονης λήψης. Γι’ αυτό και ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώνεται από το φαρμακοποιό, που είναι ο μοναδικός επαγγελματίας υγείας, που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο γι’ αυτά τα θέματα και ξέρει πώς να τα διαχειριστεί. Η Ελλάδα έχει μια πολύ πλούσια χλωρίδα, με 6500 φυτά, εκ των οποίων το 10% είναι μοναδικά στον κόσμο και δημιουργήθηκε μια παραδοσιακή γνώση στην αξιοποίησή τους. Όμως σήμερα μπορούμε να έχουμε μια εξορθολογισμένη χρήση αυτών των φυτών, λόγω της τεχνογνωσίας. Επομένως θα πρέπει να τα λαμβάνει κάποιος, αντί από τα πανηγύρια και τις λαϊκές αγορές ή κάπου άλλου, από το φαρμακοποιό, ώστε να λάβει και τις απαιτούμενες συμβουλές, σε περίπτωση που έχει κάποιο θέμα υγείας. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι τρόπος ζωής, αλλά γίνεται και αλόγιστη χρήση. Τα χρησιμοποιούν ενήλικοι άντρες, μαθητές, φοιτητές, αλλά και γυναίκες, όπως στην εμμηνόπαυση, αλλά και για το κυκλοφορικό. Ακόμη παίρνουν πολλά φυτικά φάρμακα για την αϋπνία».

Η καθηγήτρια Χημείας και Φαρμακευτικής Ανάλυσης του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άννα Τσαντίλη-Κακουλίδου μίλησε για τη φαρμακευτική φροντίδα και το ρόλο του φαρμακοποιού στη σημερινή εποχή, τονίζοντας πως ο ρόλος αυτός έχει απασχολήσει διεθνείς οργανισμούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει συγκεκριμένες αποφάσεις από τη δεκαετία του ’90, που συγκαταλέγονται σε έναν τίτλο «ο φαρμακοποιός των επτά αστέρων», δηλαδή τι ακριβώς πρέπει να κάνει πρωτίστως ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο, όπως να δίνει συμβουλές, να λαμβάνει αποφάσεις σε ένα πρόβλημα, να ηγηθεί μιας ομάδας μέσα στο χώρο των επιστημόνων υγείας, να διαχειριστεί τη θεραπεία, να είναι πολύ καλός δάσκαλος στους νέους φαρμακοποιούς, να μπορεί να μαθαίνει διά βίου».

Η ίδια πρόσθεσε πως «η ορθή φαρμακευτική φροντίδα επικεντρώνεται στη σωστή συμβουλή του φαρμακοποιού, για τη χρήση των φαρμάκων που χορηγεί, αλλά και στην παρακολούθηση του αποτελέσματος. Και οι Έλληνες φαρμακοποιοί το κάνουν αυτό, ενώ ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη απέναντί τους. Άλλωστε το μέλλον του φαρμακοποιού είναι να μπορεί να συνδεθεί με τον ασθενή και το περιβάλλον του. Μάλιστα η φαρμακευτική φροντίδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασκηθεί σε ευπαθείς ομάδες, όπως πάσχοντες από πάρκινσον, διαβήτη. Και επειδή αυξάνεται το όριο ηλικίας στους ανθρώπους, πληθύνονται οι πάσχοντες, που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «ο κλάδος των φαρμακοποιών βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση, καθώς τα δεδομένα στο χώρο του φαρμάκου εξελίσσονται. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώσαμε την ημερίδα, όπου επισημάνθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και το ρόλο του φαρμακοποιού».

Φώτης Σπανός

Από την εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Βολου

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by