|
 
 Δραστηριότητα Συλλόγου - Επιστημονικά θέματα
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ .

Το φάρμακο να παραμείνει Κοινωνικό Αγαθό.

 Η μέρα που θα πέραση από την βουλή για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο– οδοστρωτήρας για την Υγεία, φθάνει σε λίγα 24ωρα . Είναι η ολοκλήρωση της πράξης που άρχισε με την ψήφιση από την Βουλή πριν λίγες μέρες του Δεύτερου Μνημονίου , όπου περιέχει μέτρα για την υγεία και την φαρμακευτική δαπάνη που έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες των πολιτών ,και ολοκληρώνετε τις επόμενες μέρες . Σε αυτό αναφέρετε η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,88 δις ευρώ (δηλ. 1 δις. λιγότερα) δηλαδή σε 276 ευρω για τον κάθε πολίτη τον χρόνο ή 23 ευρω δαπάνη για φάρμακα την ημέρα. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από την συνολική δαπάνη την οποία ορίζει η επαίσχυντη δανειακή σύμβαση, σημαίνει ότι από αυτό το ποσό και πέρα η δαπάνη θα βαρύνει την τσέπη του φορολογούμενου  πολίτη.

            Η πολυδιαφημιζόμενη συνταγογράφιση της δραστικής ουσίας για την  μείωση της συνολικής δαπάνης, συνοδεύεται από την υποχρέωση από πλευράς φαρμακοποιού να επιλέγει το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή. Αφήνει δε το περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον ασθενή να επιλέξει το ακριβότερο, αφού όμως αποδεχθεί υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής της τάξης μέχρι και 40%. Μετακυλύει δηλαδή την αυξημένη  δαπάνη  του πρωτοτύπου φαρμάκου  στις τσέπες του ασφαλισμένου. Η υποχρεωτική δε επιλογή για το φθηνότερο φάρμακο θα αποδειχθεί κόλαφος για τα αμφιβόλου ποιότητας  γεννόσημα φάρμακα που θα κατακλύσουν την Ελληνική αγορά. Μία τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση στην Ελληνική πραγματικότητα, χρειάζεται προετοιμασία, χρόνο, και η εφαρμογή της προϋποθέτει έναν όρο. Το κράτος μέσω του ΕΟΦ να εγγυάται την ΒΙΟΪΣΟΔΥΝΑΜΙΑ του γεννόσημου έναντι του πρωτοτύπου. Η δε επιλογή του αντίγραφου φαρμάκου δεν μπορεί να έχει ως κριτήριο μόνο την φθηνότερη τιμή διότι τότε πάμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να εξοφληθούν τα χρέη προς τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν καθημερινά  όλο και περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων. Η μείωση δε του μικτού ποσοστού κέρδους κάτω από το 15% βάλει ευθέως κατά της βιωσιμότητας των φαρμακείων της γειτονιάς  και ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πολυεθνικά μεγαθήρια για να αλώσουν την αγορά του φαρμάκου και τις παρεχόμενες πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Το κούρεμα των ομολόγων πλήττει καίρια τα ασφαλιστικά ταμεία με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον των 2-3 μηνών να καταρρεύσουν και να διακοπούν οι συμβάσεις. Οι περισσότερες ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο και στα εφαρμοστικά μέτρα που το συνοδεύουν συγκλίνουν στο γεγονός ότι στοχεύουν στην δραστική μείωση των δομών του κοινωνικού κράτους, στην μείωση των κοινωνικών παροχών για την υγεία και την μετακύληση της δαπάνης στις πλάτες των ασφαλισμένων.  

Τα φαρμακεία βρίσκονται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταχρεωμένα παρ’ όλες τις μέχρι τώρα υποσχέσεις για την εξόφληση δαπανών από τον περασμένο Ιούνιο.

Χθες πραγματοποιήθηκε πανυγειονομική συγκέντρωση , πάνω από 2.000 ατόμων , έξω από το υπουργείο Υγείας που τελεί υπό κατάληψη από ημέρες τώρα. Την Τετάρτη 29/02, ημέρα που ψηφίζεται το ν/μ  εκτός από απεργίες φορέων υγείας κλπ, υπάρχει ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Και εμείς οι Φαρμακοποιοί,  παλεύουμε μαζί με την κοινωνία για κοινωνικό κράτος στην υγεία. Δυστυχώς οι επιλογές του υπουργού και της κυβέρνησης θα εξανεμίσουν ότι απέμεινε από συντάξεις και παροχές για την υγεία, στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών στους τοκογλύφους τους οποίους υπηρέτησαν και υπηρετούν ακόμη.

ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει ν αγωνισθούμε και να αντιδράσουμε σε μέτρα που πάνε να μας εξαθλιώσουν ειδικά τώρα πλέον που οι μάσκες έπεσαν και φαίνετε καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης, να μας διαλύσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, και να παραδώσει την διακίνηση του φάρμακου στα ολιγοπώλια Μεγάλων Αλυσίδων Πολυφαρμακειων , ξένων με τα Ελληνικά δεδομένα . Οι νόμοι που προσπαθούν να περάσουν από την Ελληνική Βουλή και να εφαρμόσουν στην Ελληνική κοινωνία είναι γραμμένοι σε ξένη γλώσσα .

ΑΣ ΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΙΟΛΗΣ . Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by