|
 
 Ιστορία
Ταξιδεύοντας με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Σε περιόδους δύσκολους για την πορεία του κλάδου μας αυτό που αναζητάμε εμείς οι φαρμακοποιοί είναι μια μικρή ανάπαυλα από τον εφιάλτη της καθημερινότητας στο φαρμακείο μας.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΒΟΛΟΣ

Σε περιόδους δύσκολους για την πορεία του κλάδου μας αυτό που αναζητάμε εμείς οι φαρμακοποιοί είναι μια μικρή ανάπαυλα από τον εφιάλτη της καθημερινότητας στο φαρμακείο μας.

Ετσι λοιπον μια από τις τοποθεσίες που μπορείς να επιλέξει κανείς  {εγώ θα πω …την πιο όμορφη στην Ελλάδα}, είναι η περιοχή μας η Μαγνήσια και ο Βόλος. Φτάνει κανείς   από την Αθήνα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ για το Βόλο απόσταση 319 χλμ. Και από την Θεσσαλονίκη για το Βόλο απόσταση 215 χλμ. Ή  σιδηροδρομικώς και προσφάτως και αεροπορικώς με το νέο αεροδρόμιο της Νέας Αγχίαλου.

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η Μαγνήσια είναι  μια  Χερσόνησος που βρέχεται από δύο θάλασσες με το βουνό του   Πηλίου, με τα 24 χωρια του,  ένας τόπος έντονων μορφολογικών αντιθέσεων, όπου η άγρια φύση με τις απόκρημνες πυκνότητες πλαγιές της συνυπάρχει με απάνεμες καταγάλανες ακρογιαλιές και γραφικούς κολπίσκους.

Η παράδοση θέλει τον τόπο αυτόν οι αρχαίοι συγγραφείς και ποιητές να  είχαν   επιλέξει  να ζήσουν και να κατοικήσουν, όπως, ο Ομηρος, ο Πίνδαρος, ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Σιμωνίδης, ο Στράβων και πολλοί άλλοι.

Κατά την μυθολογία, το βουνό αυτό  κατοικούνταν από τους Κένταυρους, απόγονοι του σοφού Κένταυρου Χείρωνα που γεννήθηκε από την ένωση του Κρόνου, πατέρα του Δία, με την Ωκεανίδα Φιλύρα. Με ορμητήριο τις Παγασές, λιμάνι της Ιωλκού, και τη συμμετοχή ονομαστών ηρώων (Ηρακλή, Κάστορα, Πολυδεύκη κ.α.) ξεκίνησε ο μονοσάνδαλος βασιλιάς Ιάσονας την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Η Αργώ απέπλευσε για τη μακρινή Κολχίδα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, και αφού οι ργοναύτες υπερνίκησαν αναρίθμητές δυσκολίες, κατόρθωσαν να αρπάξουν το Χρυσόμαλλο Δέρας που έφερε πλούτο στην ένδοξη Ιωλκό και στην ουσία ενδυνάμωσε τη θαλασσοκρατία των Μινύων. Η ενσωμάτωση του Πηλίου και ολόκληρης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος έγινε το 1881 (Συνθήκη του Βερολίνου).

Πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας  είναι ο Βόλος.

Ο Βόλος

Πόλη σύγχρονη και  συμφώνα με την πρόσφατη  Καλικρατική  δομή της χώρας  η πιο μεγάλη πόλη σε ολόκληρη την Θεσσαλία και η 6η σε σειρά μεγέθους  πόλη στην Ελλάδα με 142.000 κατοίκους τρίτο σε μέγεθος λιμάνι, αποτελεί κύριο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Θεσσαλίας.

Ο σεισμός του 1955 ανάγκασε τους Βολιώτες να χτίσουν από την αρχή την πόλη τους με την μορφή μιας σύγχρονης πόλης με μελετημένη ρυμοτομία.

Ο Βόλος χτισμένος στα ίχνη της αρχαίας Ιωλκού θαμπώνει με τη θέα τον επισκέπτη, καθώς προβάλλει απλωμένος μεγαλόπρεπα στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου. Το ξεκίνημα έγινε με το Κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου αι. μη στη σημερινή συνοικία Παλαιά.

Από τη «σκάλα» του διακινούνταν τα προϊόντα του Πηλίου και του Θεσσαλικού κάμπου. Στα μέσα του 17ου αι. άρχισε να επεκτείνεται. Χτίστηκαν αποθήκες και νέες συνοικίες στα ανατολικά του. Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως αυτή του Βυζαντινού ιστορικού του 14ου αι. σύμφωνα με τον οποίο το «Βόλος» προέρχεται από το σλαβικό «golo» (άδενδρο μέρος).

Ευρύτερα αποδεκτή θεωρείται σήμερα η εκδοχή ότι αποτελεί παραφθορά του αρχαίου «Ιωλκός». Σ`αυτούς ανακαλύφθηκαν οι μοναδικές ζωγραφιστές επιτάφιες στήλες που κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ανασκαφές που έγιναν λίγο ανατολικότερα στη θέση Πευκάκια αποκάλυψαν ερείπια μυκηναϊκού οικισμού, που ταυτίστηκαν με την Ομηρική πόλη Νηλεία, και που δείχνουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε από τις αρχές της Εποχής του Χαλκού (2.600 π.χ.).

Ο Βόλος, έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή, ποικίλες ψυχαγωγικές δυνατότητες και έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Εχει παράδοση στα γράμματα και στις τέχνες και σημαντική πνευματική και καλλιτεχνική ζωή.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης είναι το παζάρι και τα Παλαιά με αρκετά νεοκλασικά κτίρια, το λιμάνι με τα γραφικά καΐκια, μα και όλη η προκυμαία μέχρι τον Αναυρο που σφύζει από ζωή καθώς κατακλύζεται από κάθε λογής μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια και bars.

Τέλος πασίγνωστα είναι τα αναρίθμητα τσιπουράδικα που πρωτογεννήθηκαν μετά το `22 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και μοσχοβολούν μυρωδάτο τσίπουρο και νόστιμους μεζέδες. Τα Τσιπουράδικα του Βόλου.

Μια ιστορία γεύσεων που ξεκινά από τις αρχές του αιώνα Πάει καιρός που οι γεύσεις ήταν γνήσιες και αυθεντικές
που όλοι αισθάνονταν ότι αποτελούν μέλη μιάς μεγάλης παρέας.

Τις παλιές, όμορφες στιγμές, στο Λιμάνι και στις γειτονιές, οι Βολιώτες και οι επισκέπτες της πόλης συνεχίζουν να τις ζούν εκεί που ο Βόλος μοιράζεται τις χαρές και τους καημούς του, στα τσιπουράδικα... Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύουν κάθε 25αράκιτσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς... Ποιός μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα,  ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές, μύδια αχνιστά,.. όλα χειροποίητα και μαγειρευμένα μεπαροδοσιακές συνταγές.

ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Ο θρυλικός Μουτζούρης, ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ. Σ. Μηλεών.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884, σύμφωνα με την αισθητική των ξένων αρχιτεκτόνων που εργάζονταν εκείνη την εποχή στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόμους. Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.
Φωτ: Ν.Κοξάνογλου 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Οι πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δύο οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Νεοκλασσικό κτίριο του 1909, όπου εκτίθεται μια εξαιρετικά ενδιφέρουσα και πλούσια συλλογή ευρημάτων από τη Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού, την κλασσική και την Ελληνιστική περίοδο. Λαογραφικό Μουσείο Κίτσου Μακρή.

Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

Το Κέντρο με τις διαδοχικές εκθέσεις και η αίθουσα Τέχνης «Χ. Ζώγια», είναι επίσης αξιόλογοι χώροι.

Δημοτική Πινακοθήκη. Φιλοξενεί έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Νικολάου και της Μεταμόρφωσης, το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στον Αναυρο με αξιόλογες τοιχογραφίες του Γουναρόπουλου καθώς και το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο λόφο της Επισκοπής, που χρονολογείται από τον 12ο αι.

Περιοχές με Αρχαιολογική αξία δίπλα κα μέσα στην πόλη του Βόλου  που καλό είναι να τις επισκευθή κανείς είναι οι εξής.

Σέσκλο: ο παλαιότερος οικισμός της Θεσσαλίας.
Διμήνι: Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι κατοικήθηκε από το τέλος της Εποχής του Χαλκού.
Ιωλκός: Πρωτεύουσα του κράτους των Μινύων και της μυκηναϊκής Θεσσαλίας.

Φερές: Στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το σημερινό Βελεστίνο βρίσκονταν η αρχαία πόλη Φεραί. Εκεί γεννήθηκε και ο οραματιστής επαναστάτης και ποιητής Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής.

Παγασές: Στη θέση των σημερινών νέων Παγασών. Σύμφωνα με το μύθο στο λιμάνι της ναυπηγήθηκε η Αργώ. Υπήρξε λιμάνι της Ιωλκού κατ`αρχήν και των Φερών αργότερα και έδρα διάσημου μαντείου. Από αυτή πήρε και το όνομά του ο Παγασητικός.

Δημητριάς: Ιδρύθηκε το 294 π.χ. από τον Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Πολιορκητή 4 χλμ. Νοτιοδυτικά του Βόλου.

Πήρε στην κυριαρχία της την πόλη των Παγασών τμήμα της οποίας περιέλαβε στα τείχη της. Η ακρόπολη ήταν χτισμένη πάνω στον βραχώδη λόφο της Γορίτσας (3 χλμ.), τα τείχη της οποίας είχαν περίμετρο 7,8 χλμ. Και περιέκλειαν ένα στρατόπεδο για 20.000 άτομα. Υπολείμματα του κυκλικού τείχους υπάρχουν μόνο πάνω στο λόφο δεξιά του δρόμου.

Στον χώρο αυτο υπαρχει ένα αρκετά καλοδιατηρημένο θέατρο με εκπληκτική ακουστική, ίχνη ενός αρχαίου ναού, ενός παλατιού, ενός καταστραμένου υδραγωγείου καθώς και πύργοι που ακόμα στέκουν όρθιοι.

Μετά από την ξενάγηση μας στον Βόλο και την γύρω περιοχή καιρός είναι να γνωρίσουμε και το Πήλιο. 

Το Πήλιο προσφέρεται για εξερεύνηση. Μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε εκπληκτικές παραλίες μέσα από καταπράσινες βουνοπλαγιές. Αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και επιβλητικά μοναστήρια θα σας γοητεύσουν.

Στο χιονισμένο βουνό μπορείτε να κάνετε σκί και στην καταγάλανη θάλασσα καταδύσεις και ψάρεμα.Όποιο μέσο και να διαλέξετε, αυτοκίνητο, ποδήλατο, άλογα ή πεζοί, το Πήλιο θα είναι μια ανεξάντλητη πηγή εναλλαγών και εκπλήξεων.

Ξεκινώντας το  οδοιπορικό μας  από την ανατολική  πλευρά συνανταμε την Αγριά. Αξίζει να επισκεφθείτε το εξωκκλήσι του Τίμιου Σταυρού, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γορίτσας και αυτό της Παναγιάς της Τρύπιας που είναι χτισμένο σε βράχο στη Θάλασσα.

Μετά  τα Ανω και Κάτω Λεχώνια, Από εδώ αναχωρεί και ο  Μουτζούρης, το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου με προορισμό τις Μηλιές.

Οι Μηλιες: Με την περίφημη βιβλιοθήκη της  η οποία  συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή – που ιδρύθηκε το 1815 – και αυτή με τη σειρά της με τις τρεις σπουδαίες – καταγόμενες από τις Μηλιές -  προσωπικότητες του πνεύματος και των γραμμάτων, τον Ανθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη, στις Μηλιές κηρύσσεται επίσημα η Επανάσταση και η περιοχή ενσωματώνεται στο νέο ελληνικό κράτος το 1881.

Μετα Καλά Νερά, Αφησσος γραφικό παραθαλάσσιο χωριό  με αρκετά καλή παραλία τον Αμποβό, γεμάτη βότσαλα.

Και ακριβώς δίπλα 2 χιλιόμετρα περίπου ο οικισμός του Λεφόκαστρο με πλούσια αρχαιολογική αξία  για τα απομεινάρια του αρχαίου ενετικού  κάστρου.

Αργαλαστή: η μεγαλύτερη κωμόπολη του Ανατολικού Πηλίου με το περίφημο καμπαναριό.

Χόρτο: Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός κάθε χρόνο είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνει το πολιτιστικό ίδρυμα Αγγελίνη

Μηλίνα: Παραθαλάσσιο χωριό που απέχει 49 χλμ. Από το Βόλο και έχει εξελιχθεί ένα από τα σημαντικότερα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής.

Στο Βαλτούδι, γραφικότατο λιμάνι, βρίσκεται το νησάκι Αλατάς και πίσω από τον κόλπο το νησάκι πρασούδα.

Επισκεφθείτε με καϊκι η δικό σας σκάφος το νησάκι των Αγίων Σαράντα στον Αλατά και στην Πρασούδα το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένο τον 17ο αι.

Παλιό Τρίκερι: Το παλίο Τρίκερι βρίσκεται στο νησάκι απέναντι από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής.

Αγ. Κυριακή: Στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου 16 ν.μ. από το Βόλο βίσκεται το ήσυχο αυτό ψαροχώρι που αποτελεί και το επίνειο του χωριού Τρίκερι και το λιμάνι του. Κάθε Ιούνιο διοργανώνεται ψαράδικο τριήμερο. Στο λιμάνι γιορτάζεται το ομώνυμο πανηγύρι στις 7 Ιουλίου. Συνδέεται με το Βόλο με ferry boats και με ιπτάμενα δελφίνια.

Ανηφορίζοντας στην συνέχεια για το Ανατολικό Πήλιο  συναντούμε  τον Αγ. Ιωάννη: Ψαροχώρι που βρίσκεται 55 χλμ. Από το Βόλο και έχει εξελιχθεί ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα του Πηλίου

Μικρό: γραφικό ψαροχώρι με το λιμανάκι να δεσπόζει στο Αιγαίο 3 ν. μ. από τη Σκιάθο. Απέχει 61 χλμ. Από το Βόλο και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές.

Λαμπινού: Το χωριουδάκι αυτό απέχει 17 χλμ. Από τις Μηλιές και θα σας γοητεύσει η πανέμορφη παραλία του.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς που αποτελεί σημαντικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Εργο του Δήμου Ζαπανιώτη, κοσμείται με γλυπτά του Μίλιου.

Μελανή: Δίπλα στα Ποτιστικά σε μια συστάδα βράχων να χωρίζει τις δύο ακρογιαλιές βρίσκεται η μαγευτική Μελανή που πήρε το όνομά της από το βαθύ μπλέ (μελανό) των καθαρών νερών της.

Μυλοπόταμος: μαγευτική παραλία της Τσαγκαράδας στην πλευρά του Αιγαίου. Τσαγκαράδα χωριό ξακουστό μέσα στο πράσινο.

Ζαγορά: η μεγαλύτερη κωμόπολη της βόρειας πλευράς του Πηλίου, η ταμούχαρη που είναι και το μοναδικό φυσικό λιμάνι στο ανατολικό Αιγαίο.

Παπά Νέρο: Εκπληκτική τοποθεσία με μικρό οικισμό κοντά στο Μούρεσι. Έχει μια τεράστια παραλία από την οποία η μησή είναι άμμος και η μισή βότσαλο δίνει μια μοναδικότητα στο μέρος.

Συνδέεται με τη Νταμούχαρη και τον Άϊ Γιάννη με ασφαλτόδρομο.

Πλατανιάς: Γραφικό λιμάνι που απέχει 65 χλμ. Από Βόλο. Το καλοκαίρι σφίζει από ζωή λόγο του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχεται.. Το καλοκαίρι συνδέεται με το Βόλο και τον Άγιο Κωνσταντίνο με Ιπτάμενα Δελφίνια.

Φακίστρα: Βρίσκεται στο Δήμο Μουρεσίου και ειναι μια πανεμορφή παραλία με ιστορικές σπηλιές, την Θαλασσοσπηλιά της Παναγιάς της Μεγαλομάτας που είναι γεμάτη σταλακτίτες και λίγα μέτρα πιό πάνω, η σπηλιά όπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό της Τσαγκαράδας. Χορευτό. Επι Τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της περιοχής. Εκεί ο ποιητής Δροσίνης εμπνεύστηκε τη «Γαλήνη».

Στην συνέχεια προσχωρούμε στην ανατολική πλευρά της Μαγνησίας.

Αλμυρός: Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο μπορεί να θαυμάσει κυρίως λίθινα γλυπτά, ανάγλυφα και επιγραφές, μικροαντικείμενα μυκηναϊκης, γεωμετρικής, αρχαϊκής και ελληνιστικής εποχής

Σε μικρή απόσταση από τον Αλμυρό βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Άλου, το δάσος Κουρί εκτάσεως 1100 στρεμμάτων.

Με αφετερία τον Αλμυρό μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί τη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Άνω Ξενίας στην Οθρυ με υψόμετρο 600 μ Από το Δασαρχείο Αλμυρού μπορεί να προμηθευτεί χάρτες χαραγμένων διαδρόμων και από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί για ορειβασία και περίπατο.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι παραλίες του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης, του Πλατάνου, όπου μπορεί να κολυμπήσει και να απολαύσει τους μεζέδες στα όμορφα ταβερνάκια.

Σημαντικές εκδηλώσεις της περιοχής αποτελούν το καρναβάλι της Ευξεινούπολης και η ψαράδικη βραδιά στην παραλία του Αλμυρού που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο.

Αμαλιάπολη: ο επισκέπτης θα απολαύσει τις διακοπές του στα πεντακάθαρα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού, θα δοκιμάσει τους παραδοσιακούς ψαρομεζέδες και θα επισκεφθεί το νέο μοναστήρι της Παναγιάς Ξενιάς, ενώ με το καϊκι θα γνωρίσει τις χαρές της θάλασσας κάνοντας εκδρομές στον Παγασητικό, τις Βόρειες Σποράδες και την Εύβοια.

Σούρπη: με επίνειο της Νηές το λιμάνι των Μυρμιδόνων, αφετηρία του Αχιλλέα για τον Τρωϊκό πόλεμο. Γραφική παραλία που προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.

Νέα Αγχίαλος: Μια από της σημαντικότερες κωμοπόλεις του Νομού, ετυμολογικά σημαίνει η πολιτεία της θάλασσας.

Είναι γνωστή για την πανέμορφη παραλία της με τη μαύρη άμμο, το γραφικό λιμανάκι, το πευκόφυτο λόφο της (Ακρόπολη της αρχαίας Πυράσου) και για τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην Ν. Αγχίαλο βρίσκεται ένα από τα δύο αεροδρόμια του Νομού. Η τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, συγκοινωνίες, συνεδριακός χώρος) προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για άνετες διακοπές.

Και παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται όλο το χρόνο με αποκορύφωμα τη γιορτή του κρασιού στο τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου όπου προσφέρεται δωρεάν κρασί από το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας.

Πτελεός: Στη νότια πλευρά του Παγασητικού Κόλπου με την παρθένα αμμουδιά με τα γαλοζοπράσινα νερά. Το πηγάδι με το γραφικό λιμανάκι, τα ψαροκάίκακαι τις γραφικές ταβερνούλες, είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες σε συνδυασμό με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, Χτισμένο σε ένα κολπίσκο, στην έξοδο του Παγασητικού κόλπου βρίσκεται το Αχίλλειο. Γραφικό ψαροχώρι, με κρυστάλλινα νερά, και άφθονο ψάρι.

Και τέλος οι Σποράδες

Η Σκιάθος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδρομή των αιώνων. Η Σύγχρονη Σκιάθος έγινε διεθνώς γνωστή χάριν των δύο εξέχουσων μορφών των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, από τους μεγαλύτερους Εληνες διηγηματογράφους και τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Η δημοτικότητα του νησιού αυξάνεται συνέχεια. Τα «charters» πηγαινοέρχονται και η ζωηρή κίνηση παρατηρείται καθ` όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Το σημερινό νησί συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την γραφικότητα και την παλιά γαλήνη.

Αξιοθέατα

Μπούρτζι
Είναι μικρή χερσόνησος που χωρίζει το λιμάνι στα δύο και που άλλοτε ήταν φρούριο.


Σπίτι – Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Το σπίτι του Παπαδιαμάντη είναι κοντά στο λιμάνι και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Μοναστήρι Παναγιάς Εικονίστριας

Εδώ βρέθηκε η ιερή εικόνα της Παναγιάς Εικονίστριας που είναι η πολιούχος της Σκιάθου..


Παραλίες
Οι παραλίες της Σκιάθου είναι πολλές και μαγευτικές. Η πιό γνωστή από αυτές είναι οι Κουκουναριές, μια εκπληκτική παραλία με χρυσή άμμο, αποτελεί τμήμα του μοναδικού υδροβιότοπου, όπου τα τελευταία δύο χρόνια με συγχρηματοδότηση του Δήμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Σκόπελος
Σκόπελος, γή που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η Σκόπελος φημίζεται για τις 360 εκκλησίες της, τις πολυστόλιστες γυναικείες φορεσιές της και τα εξαίρετα δαμάσκηνά της.

Οι ζωντανές λαϊκές παραδόσεις, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, τα υπέροχα Σκοπελίτικα σπίτια, η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ξένους και έλληνες επισκέπτες.

Η πόλη της Σκοπέλου
Πόλη παραμυθένια, χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα πανοραμική. Τα κάτασπρα δίπατα και τρίπατα σπίτια της ανηφορίζουν σφιχτά αγκαλιασμένα τα λιθόστρωτα σκαλωτά δρομάκια από την παραλία ως το Κάστρο τηα αρχαίας Πεπαρήθου. Εδω είναι ο πυρήνας της πόλης με τις πολές κάτασπρες εκκλησίες.

Μέσα στην πόλη υπάρχουν 123 εκκλησίες ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη σ` ένα Σκοπελίτικο σπίτι. Θα θαυμάσετε υφαντά, κεραμικά και κεντήματα, ψιλιδουλεμένα με μεράκι και φαντασία, όλα προϊόντα της ντόπιας λαϊκής τέχνης

Ενα τέτοιο τριώροφο παραδοσιακό κτίριο – δωρεά της οικογένειας Νικολαϊδη – λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Χωριά και παραλίες
Ενας ασφαλτόδρομος, 28χλμ, ξεκινά από την πόλη και καταλήγει ατο Λουτράκι. Στη μαγευτική διαδρομή, ανάμεσα σε ελαιώνες και πευοδάση, συναντούμε τα χωριά και τις παραλίες.

Στάφυλος, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος: Ειδυλλιακός όρμος απέναντι σ` ένα κατάφυτο νησάκι.
Μηλιά

Γλώσσα: Μεγάλο χωριό χτισμένο σε πλαγιά με αμυγδαλιές και δαμασκηνιές.

Λουτράκι: Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, περικυκλωμένο από νησάκια και καταπράσινους λόφους.

Αξιοθέατα

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Την Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Ελιος
  • Τα μοναστήρια του νησιού και ιδιαίτερα την Ευαγγελίστρια, την επισκοπή της Σκοπέλου και τις εκκλησίες του παραδοσιακού οικισμού με τα υπέροχα εκκλησιαστικά μνημεία.
  • Τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες του νησιού, που δουλεύουν αιώνες τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο. Τους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού. Το κάστρο του νησιού. Το θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (ημερήσιες εκδρομές με καραβάκια), όπου προστατεύεται η φώκια Μονάχους – Μονάχους.

Αλόννησος

Η Αλόννησος με τις αμέτρητες πανέμορφες παραλίες της και τα μικρά ερημονήσια που την περιβάλλουν, προσφέρεται για τις μικρές «αποδράσεις» των επισκεπτών της στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ιδανικός τόπος διακοπών και ξεκούρασης, το φιλόξενο νησί των Σποράδων προσφέρει τις δυνατότητες για την ικανοποίηση όλων των επιθυμιών, μέσα στο φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστάτευσαν και ανέδειξαν.

Το νησί χαρακτηρίζεται από την πλούσια ιστορία που κυμαίνεται από την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι σήμερα.

Στην τοποθεσία Κοκκινόκαστρο βρέθηκαν τα παλαιότερα δείγματα κατοίκησης στο Αιγαίο (Μέση Παλαιολιθική εποχή).
Είναι όμορφη, ήσυχη, ανεπιτήδευτη, φιλόξενη.
Ολόκληρη η παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου αποτελεί αξιοθέατο. Χτισμένη στην κορυφή απότομου λόφου, πανέμορφη, ανεμοδαρμένη και μοναχική. Το 1965 που τα σπίτια της γκρεμίστηκαν από τον σεισμό, οι κάτοικοι έχτισαν καινούργιο χωριό στο Πατητήρι.

Η ιστορία του παλιού χωριού, με τις θαυμαστή αρχιτεκτονική, έχει τις ρίζες της στον 10ο αιώνα. Τα δροσερά του απογεύματα το ηλιοβασίλεμα είναι μαγεία και η θέα άπλετη μέχρι τη Β. Εύβοια και το Αγιο Ορος.

Φύση και παράδοση

Στα χώματά της φυτρώνουν ακόμη τα θαυματουργά βότανα που την έκαναν ονομαστή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της λαϊκής ιατρικής. Ως συνέχεια αυτής της παράδοσης φιλοξενείται σήμερα στον ίδιο χώρο η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Θαλάσσιο Πάρκο

Στο νησί της Αλοννήσου, βρήκε προστασία και καταφύγιο ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Μεσογείου. Η φώκια Μονάχους – Μονάχους, η οποία βρήκε την ιδανική προστασία στο Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου.
Το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, είναι σήμερα ένας μοναδικός βιότοπος, όχι μόνο για τη μεσογειακή φώκια αλλά και για πολλά άλλα θαλάσσια και μή είδη.


Φθάνοντας στο τέλος του δικού μας οδοιπορικού στην Μαγνήσια, διαπιστώνουμε ότι τελικά  αν το επιδιώξουμε, βρίσκουμε τρόπους προκειμένου να ξεφύγουμε και ..να γεμίσουμε τις μπαταριές μας. Σας περιμένουμε λοιπόν με χαρά, στην περιοχή μας.

Καλή επιστροφή τώρα στην σκληρή πραγματικότητα που η λέξεις …Λοβερδος και …Μνημόνιο, μας  είναι σε πολύ συχνή  χρήση καθημερινά. Πραγματικός εφιάλτης.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΙΟΛΗΣ
Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας 

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by