|
 
 Δραστηριότητα Συλλόγου - Επιστημονικά θέματα
ΦΘΗΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ - MYΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας είναι. Φθηνό φάρμακο, κοντά στον πολίτη

Αυτή λοιπόν είναι η περίληψη όλου του νομοσχεδίου  για την υγεία. Σε αυτά λοιπόν τα σημεία επικεντρώνει την προσοχή η κυβέρνηση. Αυτά τα σημεία πρέπει να φροντίσει και να επιβάλει ο υπουργός Υγείας.  Έτσι λοιπόν μετά από τουλάχιστον 10 μήνες συζητήσεων με τους εκπρόσωπους των φαρμακοποιών , κατέληξε στην συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου μετά την ψηφίσει από την βουλή , να γίνει νόμος του κράτους και να αλλάξει επιτέλους το τοπίο στο χώρο των φαρμακείων , και  να αποκτήσουν οι πολίτες αυτής της χώρας το φθηνό φάρμακο , και να δημιουργηθούν επιτέλους φαρμακεία που να είναι  κοντά στον πολίτη, για να μπορέσει επιτέλους και αυτός ο άμοιρος πολίτης να ανακουφισθεί από το χάλι που υπάρχει σήμερα. Ευτυχώς για εμάς όλους η κυβέρνηση  μας φροντίζει .Και  ενώ σκέφτεται πάντα το καλό μας , εμείς οι αχάριστοι φαρμακοποιοί , οι αχάριστοι γενικά πολίτες , αντί να την ευχαριστούμε ,για τα τόσα καλά που μας κάνει , της δημιουργούμε μια σειρά από προβλήματα, πότε  με τις απεργίες , πότε με τις πορείες ,και πότε –πότε με  δηλώσεις που δεν είναι καθόλου αρεστές .

Όμως θα πρέπει να τονίσουμε , ότι  υπάρχουν οι δημοσιογράφοι των κεντρικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που ευτυχώς, φροντίζουν να υπερασπίζουν με πάθος το έργο της για το καλό μας .
Υπάρχει στην χώρα μας ένα ρητό ,που αυτή την χρονική περίοδο ειδικά  έχει μεγάλη αξία .<ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ>. Αυτό θα πρέπει να θυμούνται οι πολίτες. Αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε τούτες τις ώρες και εμείς οι φαρμακοποιοί.

Το νομοσχέδιο για την υγεία ήλθε σε μια εποχή που , δεν έχουμε πληρωθεί  εδώ και δέκα μήνες ,περίπου από μια σειρά  ασφαλιστικά ταμεία ,και που όμως συνεχίζουμε να χορηγούμε επί πιστώσει φάρμακα στους , οικονομικά πληττόμενους, ασφαλισμένους,
δανειζόμενοι με υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες προκειμένου να βρούμε κεφάλαια κίνησης. Πρόσφατα μάλιστα στις 20/12/10 ο σύλλογος μας υπέγραψε σύμβαση με το ΤΑΠ-ΟΤΕ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλιζόμενων του συγκεκριμένου αυτού ταμείου τοπικά ,γνωρίζοντας ότι θα μεγάλωνε ο χρόνος εξόφλησης από  ότι ίσχυε πριν . Ο κ. υπουργός , σκοπίμως λοιπόν  σε μια τέτοια χρονική  περίοδο, έβαλε για διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την υγεία και κυρίως για τα φαρμακεία, γνωρίζοντας ότι δεν θα αντέξουμε οικονομικά, αιφνιδιάζοντας δε  όλους εμάς , θέτοντας την τελευταία ώρα για συζήτηση  ζητήματα που ΠΟΤΕ δεν τα είχε ξανά θέσει στις τόσες πολύωρες συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου μας  ,  όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό , και το μέτρο της δημιουργίας περισσοτέρων φαρμακείων , 200 μέτρα γύρω από τα κέντρα εκδόσεως συνταγών, και άλλα. Ο σκοπός είναι  να αιφνιδιάσει και με διαδικασίες σύντομες ,να αλλάξει το τοπίο στην πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη της χώρας μας, σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων , των πολύ-φαρμακείων , που είναι στις άμεσες προθέσεις  της , και έτσι να αλλοιωθεί  και να αλωθεί  η έννοια του φαρμακείου στην Ελλάδα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Σε ότι  δε αφορά εμάς τους φαρμακοποιούς, αντί για να μας ευχαριστήσει για την πρόσφορα μας στην φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων ,  μας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση , και στην εξαφάνιση του κλάδου μας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ –ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ , τόσο με τα εξαντλητικά ωράρια λειτουργίας , τόσο δε περισσότερο με τις εκπτώσεις , προς τα ασφαλιστικά ταμεία , εκπτώσεις που είναι δυσανάλογες των αντιστοίχων που ζητά από τους φαρμακοβιομηχάνους . Επιπλέον όλων αυτών , προκειμένου να πετύχουν οι στόχοι  που έχουν προ-αποφασίσει , κηρύσσουν  παύση των εξοφλήσεων των λογαριασμών <με πρόσφατο στον ΟΓΑ> χωρίς αιτιολογία , παραβιάζοντας για άλλη μια φορά αποφάσεις , και προεδρικά διατάγματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς. Από την άλλη δε προκλητικά και χωρίς καμία αιτιολογία , μειώνει το πληθυσμιακό όριο για δημιουργία φαρμακείων διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των φαρμακείων,  και από 1φαρμακειο στους 1500 κατοίκους που είναι σήμερα , με τα τόσα πολλά φαρμακεία , προτείνει για ψήφιση  1 φαρμακείο στους 1000 κατοίκους ,   γνωρίζοντας πολύ καλά , με πρόσφατες δηλώσεις του , ότι οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των φαρμακείων θα προκαλέσει , μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα .Άρα συμπερασματικά όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην οικονομική ασφυξία και στον οικονομικό μαρασμό των φαρμακείων μας,  το δε φάρμακο τελικά γίνεται καταναλωτικό είδος, αντί περιφρουρημένο κοινωνικό αγαθό , όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες της πολιτισμένης και ανεπτυγμένης Ευρώπης .
 
Όλα αυτά , μαζί δε και αυτό που πρόκειται να γίνει με τα πολύ-ιατρεία  και τις υγειονομικές μανάδες του ΙΚΑ , στα πλαίσια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, οδηγούμαστε σε ένα μεσαίωνα όπου ο παράγων άνθρωπος είναι απλά ένας αριθμός , ένα νούμερο  χωρίς καμία αξία.

  Τελικά η κυβέρνηση αντί να μας αποκαλύψει , που πήγαν τα υπέρ κέρδη από τον τζόγο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων  στα δομημένα ομολόγα , πως αυξήθηκε κατακόρυφα  την τελευταία πενταετία οι τιμές των φαρμάκων , και που πήγαν τα υπέρ-κέρδη  και τέλος αν κάποιοι και ποιοι πλήρωσαν τις υπέρ συνταγογραφησεις και τις σπατάλες , προσπαθεί να οδήγηση σε κλείσιμο 12000 φαρμακεία , λες και οι φαρμακοποιοί  ευθύνονται  για όλα αυτά που προανέφερα. Με απειλές και κατασυκοφάντηση για τον κλάδο μας, δεν χτίζεται η αυριανή φαρμακευτική περίθαλψη  στην χώρα μας. Τούτες τις δύσκολες ώρες  θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες  όλοι, ο καθένας κοινωνικός χώρος ξεχωριστά ανάλογα  με την ευθύνη που του ανήκει. Πρώτα εμείς οι φαρμακοποιοί , θα πρέπει να συσπειρωθούμε όσο γίνεται περισσότερο γύρω από τους συλλόγους μας και να αγωνισθούμε  με όλες μας τις δυνάμεις για την απόσυρση όλου του νομοσχέδιου που μας αφόρα, μετά οι ασφαλισμένοι , που θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αγώνας δίπλα μας είναι και δικός τους αγώνας για την διατήρηση του φαρμακείου της γειτονιάς και τέλος  τα  πολιτικά κόμματα , κυρίως τα δυο μεγάλα ,και οι  βουλευτές ,  οι οποίοι θα ψηφήσουν αυτό το νομοσχέδιο, που θα αλλάξει όλο αυτό το τοπίο της φαρμακευτικής περίθαλψης στην χώρα μας υπέρ των μεγάλων συμφερόντων ,  θα πρέπει να καταλάβουν ότι  φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν στους πολίτες και στην κοινωνία γενικότερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΙΟΛΗΣ.
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

 

Πηγή:


 
 
 
 
 
site created and hosted by